Web dizajn – sta predstavlja i sta je potrebno da bi se postao web dizajner

Web dizajn obuhvata mnogo različitih veština i disciplina u izradi i održavanju web stranica. Web dizajn se sastoji od nekoliko delova a to su web grafik dizajn, UI ( user interface design) , autor, UX ( user expirience design), SEO ( search engine optimization), ukljucujuci standarnizovane kodove i programe. Web dizajn ukljucuje web dizajn i websajtova, i blogova ili pojedince web stranice.

Vrste web dizajna

 1. Graphic dizajn
 2. UI dizajn
 3. UX dizajn

Grafik dizajn

Je proces komunikacije kroz visualne elemente i pojmove kao sto su fotografija, tipografija, ikonografija i ilustracija. Grafik dizajn je medju ljudima od pocetka covecastva. Ljudi su na zidovima pecina pokusavali su kroz vizualne elemente kao sto su slike da kazu nesto. Tako da je grafik dizajn mesavina visualizacije i komunikacije.

web dizajn, WordPress website, website agency, wordpress website agency, wordpress websites, wordpress design, wordpress website designs, wordpress website design agency, website agency san Francisco, website agency California, website agency lake Tahoe, affordable website, affordable website design,
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphic_design

UI dizajn

„UI“ u UI dizajnu označava „korisnički interfejs“. Korisnički interfejs je grafički izgled aplikacije. Sastoji se od dugmadi na koje korisnici klikću, teksta koji pročitaju, slika, klizača, polja za unos teksta i svih ostalih stavki sa kojima korisnik stupa u interakciju. To uključuje izgled ekrana, prelaze, animacije interfejsa i svaku mikro interakciju. Sve vrste vizuelnih elemenata, interakcija ili animacija moraju biti dizajnirane.

web dizajn, WordPress website, website agency, wordpress website agency, wordpress websites, wordpress design, wordpress website designs, wordpress website design agency, website agency san Francisco, website agency California, website agency lake Tahoe, affordable website, affordable website design,

UX dizajn

UX dizajn je jedan od oblika web dizajna koji prati i kreira celokupno iskustvo klijenta sa proizvodom. Gde ce se pojaviti pop dugme, da li treba da iskoci dugme za chat, strelica za sledecu stranicu, duzina stranice itd. Na onsnovu UX dizajna korisnik ce zeleti da se vrati sledeci put na web stranicu, a sto se tice UI dizajna on je prvi privlacni momenat koji klijentu probudi zelju da se koristi vasom web stranicom.

web dizajn, WordPress website, website agency, wordpress website agency, wordpress websites, wordpress design, wordpress website designs, wordpress website design agency, website agency san Francisco, website agency California, website agency lake Tahoe, affordable website, affordable website design,

Zasto nam je bitno da razumemo web dizajn?

Web dizajn je sve vise tema danasnjice. Internet, softeri, aplikacije , web dizajn zasto nam je ovo bitno da znamo? Dizajn je zapravo pristutan oko nas stalno, kad pogledamo kola, kad pogledamo televizor, knjigu odelo, sapun sve su to razlicite varijante dizajna prikazane kroz razlicite objetke. Web dizajn nije nista drugo nego prikaz naseg realnog dizajna na internetu. Web dizajn se sastoji od dve komponente esteske i funkcionalne, obe su vrlo bitne u privlacnosti proizvoda. Tako i web dizajn je pristup prikaza nase ideje kroz boje i slova i to da bude pristupacan za nasu logiku. Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite sta je web dizajn.

Sta je potrebno da bi smo naucili web dizajn, i koji je to vremenski period koji je potreban da bih ga naucili?

Da bi smo postali dobar web dizajner potrebno da je volimo svoj posao, da smo zainteresovani za dizajn i da nas to privlaci. Zasto je to bitno? Mnogi krenu sa idejom to je lako , dobra pare medjutim posle nekog vremena rada kao web dizajnera susrece te sa mnogim problemima, kao sto su saradnja sa nezgodnim klijentom, nerealna ocekivanja nadrenjenog, kratki rokovi, padanje sistema itd. Takve situacije mogu biti vrlo frustrirajuce pa zbog toga je prvo pravilo za ovu profesiju.

Vreme koje je potrebno da bi ste poceli da trazite posao kao web dizajner?

Neko nase iskustvo nam kaze da je potrebno izmedju 3 meseca do godinu dana da bi ste se trazili pocetnicki nivo posla , a posle 2 godine rada kao web dizajner mozete traziti povisicu ili potraziti bolje radno mesto u drugoj firmi.

Koliko je placen web dizajner u Srbiji?

Ovo je pitanje koje vrlo bitno i naravno svakoga zanima, prema nasim ispitivanjima plate varijaju od grada do grada. Tako da na velicinu plate uticu grad u kome radite, koliko je posao zahtevan , vase iskustvo i znanje i na kraju kako je menadzer pogodio cenu posla. U malim gradovima po Srbiji polata pocetnika je do 500 evra dok u vecim do 700 evra, a sto se senior web dizajner u malim gradovima krece se od 800 do 1000 evra dok u vecim gradovima izmedju 1000 i 1500 evra. Ovo naravno varira od kompanije do kompanije ali ovo je neki prosek.

Kako naci dobrog web dizajnera, i kako web dizajner da nadje dobar posao?

Postoje razni oblici kako se moze naci posao pocevsi od socijalnih medija, websajtova koji nude poslove, preko priljatelja, preporuka kolege pa do takozvanog slobnodnog strelca da idu diretno vrata kompanija. Socijlne medije su Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin a websajtovi su Peopleper Hour, Fivver, UpWork i mnogi drugi.

Neki primeri nasih websajt dizajna

 • product image AMELIA
 • Skincare WordPress website - single product page
 • STANDARD website YOGA template-BLOG PAGE
 • spa center website template BOOKING-HERO PAGE
 • spa center website template BOOKING-ABOUTPAGE
 • real estate agents personal website "OLIVIA" booking - NEWS PAGE
 • law office website template 'JEFFERSON"- standard HERO PAGE
 • auto shop website template "MONZA"- eCommerce-HERO PAGE

Zakljucak

Web dizajn postaje nasa svakodnevnica ali isto tako nemora da znaci da je nesto lose , ima dosta pozitivnih stvari u web dizajnu kao sto su kreativnost, resavanje problema i mnoge druge. Web dizajner je vrlo unosan, kreativan posao i trenutno veoma trazen.

This site uses cookies to provide you with great user experience. By using Keep Humanity, you accept our use of cookies.