Sta su WordPress websajtovi, kako se prave i zasto su lideri u svetu

word press logo

Sta je Website?

Svi nama je poznato sta je website, mnogi ga dozivljavaju kao samo online prodavnica preko koje se vrsi prodaja, promocija, blog ili slicno.Medjutim rec”SAMO” je vrlo diskutabilna zato sto je to i sklop kreativnosti,funkcionalnosti,iksustva i zakona.Svaki sajt treba da zadovolji kriterujume klijenta, biznisa i trenda. Tako da iza jednog sajta stoji dosta znanja, nauke, empatije i iskustva.Osnovni delovi websajt su :

  1. Dizajn – koji se deli na intuivni dizajn i iksustveno korisnicki dizajn
  2. Programski jezik- platforma na kojoj se websajt pravi
  3. Funkcionalnost- nacin resavanja problema i zadataka
  4. Zastita- zasstita websajt od raznih virusa i hakerskih napada
  5. SEO-pozicioniranje websajta na Google i drugih browsera
  6. Marketing i reklamiranje
  7. Testiranje i odrzavanje

1.DIZAJN

Jedan dan u kancelairiji Web Dizajnera

Web dizajn je vrlo kompleksa pozicija u IT industriji. Zahteva veliku prisebnost, kreativnost, empatiju , znanje , iskustvo i TALENAT. Vrlo cesto volimo da kazemo srce websajt gde se ideja pretace u REMEK DELO. U danasnjem svetu gde kad se znanje manje ceni od para vrlo je tesko prosecno coveku objasniti bitnost web dizajnera u izradi web sajta. Tako da uvek pokusavamo objektivno i racionalno da prikazemo vrednost i ulogu svakog dela websajta.

a) Intuivni dizajn je vrlo bitna kategorija web dizajna kod websajtova. Kao sto same reci kazu INTUIVNI, dizajner pokusava da predvidi koja funckija bi trebala da sledi nakon uradjenje jedne akcije od strane posetioaca websajta na websajtu. Npr- ako se klikne na neku sliku vecina klijenata ocekuje da ce ili da se otvori slika u novom prozoru ili da vas se pokaze malo prozor sa nekim pitanjem. Navedeni primer je dobar IU dizajn dok bi los bio da se klikom na sliku nista ne desava. Hiljade sitnih detalja je ukljuceno u UI dizajn jendog websajta kako bi websajta bio prirodniji i prilagodniji korisniku.

b) Iskustveno- korisnicki dizajn – ovaj deo tvz sminkanje intuivnog dizajna. Jednom kad dizajner zavrsi sa IU dizajnom predaju svoj rad( WIREFRAME) UX dzajneru koji ce ukrasiti privlacnim bojama i oblicima i polozajima delova web stranice u nameri da probudi zelju za koriscenjem websajta. U to spada razno uklapanje boja, oblika dugmica, hover-a,medjusobni polozaj delova websajta itd.

2.PROGRAMSKI JEZIK

PHP, JAVA, JAVASCRIPT, SWIFT#, RUBY, C++, C#

Svaki websajt mora biti napisan u programskom jeziku. WordPress je platforma napisana u PHP , i to je “OPEN SOURCE” koja je javno dostupna svakome i svako ko zelida u cestvuje u izgradi i napredovanju te platfrome je dobrodosao. Kad je WordPress poceo sa radom bio je vrlo nefukcionalan i zahtevao je od korisnika da poznaju programerkse jezike. Medjutim sad u nase vreme je doslo do toga da mozete napraviti websajt bez poznavanje programerskog jezika. Prednost jos jedna je da ima veliku moc transformacije i prilagodjavanje sto omugucava web dizajnerima i vlasnicima webjsatova da brze donose promene i jeftinije. Za razliku od ostalih patformi kao sto su WIX ( koji vas limitira sadrzajem i zahteva od vas da koristite njihov hosting), SQAURESPACE( koji je vise za male websajtove, WordPress vam nudi brzinu, sirok spektar kreativnosti i funkcionlanosti i slobodu sto se tice domain i hositnga. Osnovna verzija je besplatna i za mnoge sajtove na nasem trzistu je vise nego dovoljna.

3. FUNKCIONALNOST

Funckionalost je razlog zasto ljudi kupuju sa websajt

Funkcionalnost websajta je kljucna u kupovini proizvoda( sadrzaja koji websajt prodaje. Cesto klijent pozeli da je pronadje siri obim proizvodai inofrmacija na websajtu ,i ako u tom slucaju ih nepronadje vrlo verovatno ce da napusti sajt. Preglednost, brzina, sigurnost, pristupacnost informacijama, pouzdanost su delovi funkcionalnosti websajta. Dugo ucitavanje, padanje ( pucanje ) websajta, sporo ucitavanja su vrlo bitni i za Google kako bi websajt dobro pozicionirao.

4. ZASTITA WORDPRESS WEBSAJTA

Zastita WordPress websajta je vrlo bitna zarad sigurnosti informacija na samom webasjtu. Nasi WordPress websajtovi sve osetiljive informacije daju na cuvanje trecoj kompaniji kako bi bili sigurni u njihovu sigurnost. Sta to znaci? Da cesto informacije osetljivog sadrzaja kao sto su bankovni racuni, debitne kartice preuzimanju kompanije preko kojih se i vrsi transakcija kao sto su PayPal, STRIPE, GOOGLEPAY itd. U ovom slucaju zastita ovih informacija je dovedena na visi nivo i te kompanije preuzimaju celopkupnu odgovornost za njih. Pored gore navedenog, isto imamo i zastitu nasih web sajtova od hakera i virusa na najvisem nivou. Preko dosta dobrih pluginova za zastistu websajtova na WordPress mozemo reci da su WordPress web sajtovi jedni od nasjigurnijih web sajtova na svetu sto se tice hakerksih upada, obaranja websajtova i slicno.

5. SEO-optimizacija web sajta

SEO optimizacija WordPress websajta se vrsi preko plugin YOAST, ALL IN ONE, W3 TOTAL CACHE i drugi. U danasnje vreme mogi obecavaju super poziciju na Google za kratak vremenski period sto je zaista nemoguce. Prvo treba minimum 3 meseca da bi vas svi algoritmi Gooogle prepoznali plus jos 3 meseca dobrog rada na websajtu kako bi zadobili povoljnu poziciju na Google. Za prave rezultate treba cekati bar 9 meseci do godinu dana. Ali zbog kolicine korisnika interneta trenutno , vrlo je isplatljivo cekati svaki mesec. Mogucnosti da se zaradi para od SEO su velike i svaki cent investiranja u SEO ce vam doneti za par meseci mnogostruko vise.

6. MARKETING I REKLAMIRANJE

Digitalni marketing i reklamiranje je vrlo bitna hrana za websajt. Da bi se websajt razvijao i unapredjivao vrlo je bitan digitalni makrekting. Kako klijenit reaguju na websajt, da li imaju primedbe na cenu, na proizvod, da li imaju dobre komentare, razne vrste upitnika mogu dovesti do velikih saznanja sto se tice sajta. Sve su to alati digitalnog marketinga kao i socijalne medije, Google reklamiranje. U sadasnje vreme mnogi vlasnici web sajtova zanemaruju marekting a on je zapravo vrlo bitna karika u ostvarenju smisla i cilja web sajta, bez marketinga vam je isto kao da imate Ferari u garazi ,skup dobar ali ne koristi nicemu.

7. TESTIRANJE I ODRZAVANJE

Testiranje, azuriranje i odrzavanje websajtova je nesto sto vlasnici web sajtova neprimecuju dok ne dodje do prvog pucanja websajta, kocenje websajt kao i disfunkcija samog websajta. Da bi se ovo sprecilo i omogucilo normalno funkcionisanje websajta vlasnici web sajtova treba da ovu opciju shvate vrlo ozbiljno . WordPress websajtovi su uvelikoj prednosti sto se tice azurianja u poredjenju od sajta nastalih iz nicega,dosta je jeftinije i brze azuriranje nego kod drugih websajtova.

ZAKLJUCAK

WordPress webajstovi su dosta profitabilniji, jednostavniji za odrzavanje, brze za pravljenje i dosta laksi za modifikaciju. Svi nasi klijenit su prezadovoljni nasom uslugom kao i kvalitetom naseg websajta.

SRPSKA VERZIJA WEBSAJTA

This site uses cookies to provide you with great user experience. By using Keep Humanity, you accept our use of cookies.